stemma logo

Home news
Archives News

 

 

News from the Latin Patriarchate

Paraula d'esperança en un moment crític per a Terra Santa:
Comunicat de la Coordinació de Conferències Episcopals per a el suport de l'Església en Terra Santa

16 de gener de 2008 - Jerusalem-Roma

En un any en el que el món ha tornat a posar la seva atenció en aconseguir una pau justa entre israelians i palestins, la Coordinació de Conferencies Episcopals per a el suport de l’Església en Terra Santa acaba de tornat de la seva octava visita a Terra Santa per a solidaritzar-se amb l’Església local i els seus Bisbes i donar suport a la recerca d’una pau justa.  La Coordinació representa a Conferències Episcopals d’Europa i Nord-amèrica i es va constituir a Jerusalem el 1998 a petició de la Santa Seu.

La nostra primera acció com a Bisbes i pastors ha estat la d’oferir la nostra presència orant i el nostre suport a una Església que pateix.  Ha suposat per a nosaltres una gran alegria visitar i pregar amb els catòlics locals en les parròquies de diversos indrets de Terra Santa.  També hem admirat la seva fe i els seu valor i animem als catòlics de les nostres pròpies nacions a que vinguin en peregrinació a Terra Santa, visitant tant els Sants Llocs com les comunitats catòliques que donen testimoni viu de Crist en la terra del seu naixement.

Reconeixem que la situació social, política i humanitària a Israel i Palestina és complexa i que no és fàcil trobar solucions al conflicte.  Moltes persones amb les quals ens hem trobat són pessimistes sobre que els actuals esforços dels líders d'Israel i Palestina, amb el suport de la comunitat internacional, condueixin a un tractat de pau just.  Però també hem escoltat de molts altres que sospiren per un futur de llibertat, pau i seguretat, tant per als palestins com per als israelians.

En venir de diverses nacions d'Europa i Amèrica del Nord, creiem que necessitem examinar quins elements de les actituds i les polítiques dels nostres països contribueixen a la divisió en comptes de l’assoliment de la pau i la justícia per a ambdós pobles.  Massa sovint els nostres països han pres partit en la disputa, sent així que de fet, la destinació d’ambdós pobles, israelians i palestins, està inextricablement unit.  Les nostres nacions poden de vegades ser part del problema, però també poden ser part de la solució.

Hem trobat signes d'esperança en la nostra visita a Terra Santa.  Ens hem trobat amb els joves en la Universitat de Betlem i en diverses parròquies.  En la Universitat, els cristians i els musulmans estudien junts en harmonia.  Ens van impressionar el seu lliurament als estudis, la seva energia i entusiasme, el seu desig de romandre en el seu lloc de naixença i la seva esperança d’una pau justa que els ofereixi, a ells i a tota la gent de Terra Santa, un futur millor.  També ens hem assabentat que hi ha una creixent cooperació interreligiosa entre jueus, cristians i musulmans.

Tràgicament, també hem conegut signes de descoratjament i de divisió.  El mur de separació a través del com hem passat ens ha recordat vívidament la seguretat que preocupa a Israel i la profunda divisió entre els israelians i els palestins corrents que han perdut el contacte humà que els pot ajudar a fomentar la justícia i la reconciliació.  Hem escoltat històries commovedores de com el mur ha agreujat els sofriments i compromès la dignitat humana al separar famílies, devastar l’economia palestina i exacerbar la crisi humanitària.  Ens preocupa d’una forma especial la delicada situació humanitària a Gaza, que ha empitjorat des que la varem visitar fa un any.  Una tornada que s’escolta amb freqüència crida a respectar els drets humans bàsics de tots, incloent la seguretat per als israelians i la seguretat i llibertat per als palestins.

En començar aquest mes, el nostre Sant Pare el Papa Benet XVI va dir en l’allocució al Cos Diplomàtic: “M’alegra que la Conferència d’Annapolis hagi donat signes de l’adreçament i de l’abandó del recurs a solucions parcials o unilaterals, en benefici d’una visió global, respectuosa dels drets i interessos dels pobles de la regió.  Una vegada més, faig una crida als israelians i als palestins, perquè concentrin els seus esforços a posar en pràctica els compromisos assumits en aquesta ocasió i no frenin el procés feliçment iniciat.  Convido a més a la comunitat internacional a sostenir a aquests dos pobles amb convicció i comprensió cap als sofriments i les pors de cadascun d’ells” (7 de gener de 2008).

La nostra visita pastoral a Terra Santa ens ha convençut que aquest és un moment crucial per a Israel, Palestina i la comunitat internacional.  És temps, alhora, d’oportunitat i de perill.  La nostra esperança i la nostra pregària sincera és que els dirigents i els pobles d’Israel i de Palestina, amb el total suport i ànim de les nostres pròpies nacions i de la comunitat internacional trobin el camí per a una pau justa.  El que hem vist i oïda no sempre ens fa ser optimistes, però la gràcia de Déu ens dóna esperança.  La Coordinació de Conferències Episcopals espera tornar a visitar la Terra Santa i el dia que tots els pobles d’aquesta terra puguin viure en pau, seguretat i dignitat.

Signants:

Emm. Cardenal Seán Brady
Arquebisbe de Armagh, Conferència Episcopal Irlandesa

Bisbe Pierre Bürcher
Bisbe de Reykjavik, Islàndia

Bisbe Michel Dubost
Bisbe de Evry, Conferència Episcopal Francesa

Bisbe Raymond Field
Bisbe auxiliar de Dublin, Comissió Irlandesa per a la Justícia i els Assumptes Socials, de la Conferència Episcopal d'Irlanda

Emm. Cardenal Francis George OMI
Arquebisbe de Chicago, Conferència dels Bisbes Catòlics d'Estats Units

Arquebisbe Patrick Kelly
Arquebisbe de Liverpool, Vicepresident de la Conferència Episcopal d'Anglaterra i Galles

Bisbe William Kenney CP
Bisbe auxiliary de Birmingham, Conferència Episcopal d'Anglaterra i Galles Representant de la Comissió de Conferències Episcopals de la Unió Europea (COMECE) Union

Bisbe Joan Enric Vives i Sicília
Bisbe d’Urgell i Copríncep d'Andorra, Conferència Episcopal Espanyola

Arquebisbe V. James Weisgerber
Arquebisbe de Winnipeg, President de la Conferència Canadenca de Bisbes Catòlics

 

Home Page